In dit artikel

EMDR en traumaverwerking

In dit artikel

Ik vertel je o.a. wat EMDR inhoud en wanneer deze methode wordt ingezet en welke vormen van traumaverwerking daarnaast nog meer effectief zullen blijken die minder bekend zijn. Traumatherapie zal worden aangeboden in een therapeutisch traject van meerdere sessies zodat een optimale verwerking plaatsvindt. In dit artikel komen de voor en de nadelen aan bod, evenals hoe het jou zou kunnen helpen in je proces. Ook vragen zoals “wanneer helpt Traumaverwerking voor mij” worden beantwoord. Tegenwoordig heeft EMDR de meeste naamsbekendheid vanwege het wetenschappelijk bewezen effect ervan. Lees hieronder nu maar eerst over EMDR en wat het is, vervolgens vertel ik je over de wat onbekendere werkwijzen. Wellicht breng ik je op een nieuw idee. Deze zijn namelijk wellicht nog werkzamer voor jou.

Wat is EMDR nu eigenlijk?

EMDR staat voor: Eye Movement Desensitisation & Reprocessing. In een notendop verteld is het zo dat alle onverwerkte pijnpunten uit je leven 8 keer sneller en effectiever doorwerken met behulp van perfecte samenwerking van je twee hersenhelften. In een therapeutische setting werkend met EMDR wekken we dit proces dus bewust op.

Hoe werkt traumaverwerking en EMDR in therapie?

Allereerst is er een intake gesprek en vervolgens worden trauma’s in kaart gebracht. Zodat er effectief aan het proces gewerkt kan worden, afgestemd, vol vertrouwen en met een heldere focus. Dan kan het verwerkingsproces van EMDR therapie gaan beginnen. De therapeut zal een oefening met je doen via een of meerdere van de volgende mogelijke ingangen:

 • Auditief (via gehoor)
 • Kinesthetisch (via het lichaamsgevoel)
 • Visueel (via je zicht)
 • Door het horen van specifieke geluiden (bv. klikjes) via een koptelefoon is deze optimale werking van het brein al te bereiken.

  Wat is het voordeel van traumaverwerking met EMDR?

  Met behulp van je focus kunnen trauma’s en onverwerkte ervaringen onder andere uit je jeugd snel oplossen. Je kunt last hebben van de onverwerkte trauma’s van vroeger die je met je meedraagt. Bijvoorbeeld van flashbacks uit je verleden of spanningsklachten zodra je in een situatie terechtkomt die er mee samenhangt qua gevoel. Dan is EMDR echt fijn om via een snelle weg de stressfactoren los te koppelen van je lichamelijke reacties. De therapeutisch ingezette factor bij deze verwerkingsmethode kun je vergelijken met je slaap. EMDR brengt je in de staat van zijn die we doormaken als wij aan het dromen zijn wanneer we met onze ogen onbewust snelle bewegingen maken. Dit gebeurt in de fase van slaap waarbij het brein enorm veel oude patronen loslaat.. wij dus verwerken. Het is zeker een voordeel om dit in therapie na te bootsen vanwege de heilzame werking. Namelijk wat er aan wonderen in het brein plaatsvindt, zoals we ‘s nachts onbewust iedere nacht meemaken.. Want het effect van een helende slaap kennen we maar al te goed; we kunnen niet zonder!

  Wat zijn de nadelen van traumaverwerking met EMDR?

  Soms blijven er nog zaken onbewust. Dus je lichaam kan dankzij EMDR al meer in rust zijn en dat is soms al helemaal het gewenste doel, desalniettemin is het toch ook fijn om de boodschap uit een proces te kunnen halen zodat het op alle lagen helder wordt. Het volledig bewust worden van je “angstcirkel” bijvoorbeeld helpt enorm bij genezing. Als je trauma’s hebt en je enkel wat sessies met EMDR hebt gehad, kan het heel oppervlakkig zijn, terwijl je net nog effe wat méér nodig hebt.

  Het in alle lagen verwerken van trauma.. daar ben ik voorstander voor.

  Dat is altijd heel goed om te doen: om dát wat nog onverwerkt is en dwars zit, echt bewust te verwerken.. zodat ook je zelfliefde kan vergroten en groeien. EMDR is geen zelfhulp methode.. je kunt er ook niet echt mee verder, bijvoorbeeld thuis na een sessie. Dus EMDR is geen techniek of methode die je helpt bij vragen over bijvoorbeeld zingeving van je leven. Je bent in die zin afhankelijk van een therapeut. EFT bijvoorbeeld is een methode die zowel bewust maakt van dát wat er in je speelt, alsook na de sessie een prachtige zelfhulpmethode blijft.. om je persoonlijke groei mee te blijven voeden, wanneer je het nodig hebt. Verder is het niet altijd prettig om in een sessie een koptelefoon op te hebben of een wapperende hand voor je ogen te zien bewegen. Het kan je het idee geven van braaf moeten zitten ondergaan.. wat de therapeut wel even voor je rechtzet. Terwijl je wellicht ook gehoord wilt worden en meer met je eigen stem en innerlijke houding tot uiting wilt kunnen komen.

  Er zijn meer alternatieve oplossingen voor traumaverwerking.

  EMDR hoeft niet oppervlakkig te zijn als de therapeut het zelfhelend vermogen van je lichaam erbij benut. Daarom is er is ook een lichaamsgerichte verwerkingsmethode in Holistische therapie ontwikkeld. En werken enkele erkende Hypnotherapeuten met deze dynamische psychotherapie: Body Drum Release.

  Wat is Body Drum Release en EFT?

  Body Drum Release is ontwikkeld door Peter Krijger. Het is een prachtige lichaamsgerichte methode die net zo effectief is bewezen als EMDR. Door middel van klopjes op de rug en achterzijde van het lichaam worden de twee lichaamssystemen in harmonie gebracht en ontstaat er ook in het brein een krachtige versnelde verwerking van ervaringen. Trauma’s met bijbehorende gevoelens, overtuigingen en patronen van angst kunnen helemaal uitwerken… zodat je lichaam schoon wordt van oude stresshormonen. En “EFT” staat voor Emotional Freedom Technique. Bij deze behandelmethode klop je dus zelf op je lichaam en wel op de juiste acupressuur puntjes; specifieke plekken op je lichaam die de therapeut je aanleert. Je kunt door deze therapievorm spanningen, trauma’s en emotionele ballast loslaten.

  Is traumatherapie voor mij?

  Als je een nare ervaring hebt meegemaakt kun je last krijgen van spanningen die te lang aanhouden.

  Herken je een aantal of meerdere van deze punten?

 • Heb je last van herhalende opdringerige herinneringen en flashbacks?
 • Merk je dat je steeds terugkerende (angst) dromen/ nachtmerries hebt?
 • Krijg je steeds spanning in je lijf wanneer je in een ‘symbolische’/’soortgelijke’ situatie zit?
 • Heb je last van angst, schaamte en schuld?
 • Voel je je ineens verstijven.. of treed je uit je lichaam? Of gooi je je in de strijd?
 • Last van schrikachtigheid?
 • Ben je zo bezig met het verleden dat er geen ruimte is voor het NU en de toekomst?
 • Dan is het zeker aan te raden om een therapeut te raadplegen waar je een klik mee hebt en een vertrouwensband mee kunt opbouwen. Het zal je enorm veel rust kunnen geven als de oorzaak helder wordt van je trauma zodat je het eindelijk kunt verwerken en een plekje kunt geven.

  Is Body Drum Release of EMDR iets voor mij?

 • Body Drum Release is een meer lichaamsgerichte aanpak waarbij je zittend op je rug klopjes voelt. Dus een lichaamsgerichte vorm van EMDR. Dit werkt heel goed voor je als je meer in je lichaam wilt voelen en de onderdrukking van opgekropte spanningsvelden in een keer wilt bevrijden.
 • EMDR kan goed helpen als je auditief bent ingesteld.
 • Deze beide vormen van Traumatherapie kunnen heel goed worden afgewisseld met Innerlijk Kind werk en andere vormen van Hypnotherapie. Zelfs binnen een sessie met Body Drum Release vindt er een lichte of diepere vorm van Hypnose plaats. Je bent doorgaans in staat heel veel te verwerken van vastgezette spanning.

  https://jouwessentie.nl/wp-content/uploads/2020/11/EMDR-en-traumaverwerking.jpg

  Welke lagen worden verwerkt in traumatherapie?

  Je bent in een beknelde situatie geweest, en daar was je met je hele lichaam en wezen bij.. ook al wilde je het niet horen, of kon je je ogen sluiten, je ervoor afsluiten op welke manier dan ook, tijdelijk. Wie weet wegrennen, of vechten, vluchten of bevriezen. Maar hoe dan ook was jij het die er bij was. Het is dus van wezenlijk belang om het trauma met z’n nawerking op al deze verschillende lagen te verwerken. En jezelf hierin echt goede begeleiding te gunnen.

  Deze ervaringslagen van het trauma komen aan bod:

 • Fysiek
 • Mentaal
 • Emotioneel
 • Houding (sociale)
 • Energie
 • In een holistische therapie vorm dus zoals Hypnotherapie waarbij echt naar jou als mens gekeken wordt. Jij in het geheel!

  Wat brengt traumatherapie mij?

 • Gemoedsrust
 • Ontspanning door effectieve verwerking
 • Opschoning van patronen in je brein waarbij zelfs de oude stresshormonen los laten.
 • Ontlading en ontgifting.
 • Ervaring van nulpunt. Schone lei.. een nieuw begin. Frisse start.
 • Gevoel van innerlijke ruimte en vrijheid
 • Meer zelfliefde.
 • Conclusie over Traumaverwerking en EMDR.

  EMDR is een eerste optie als je je verleden wilt gaan verwerken. Body Drum Release is een tweede goede optie. Die wellicht nog beter bij je aansluit als je ook graag jezelf tijdens de sessie wilt kunnen uitdrukken. Dit zal zeker meehelpen aan een optimale traumaverwerking omdat het trauma dan ook op verschillende lagen verwerkt zal worden. Je hebt in dit artikel ontdekt dat de indruk van jeugdtrauma ook op 5 lagen zit opgeslagen. Benut dus zoveel mogelijk, liefst zelfs ál deze lagen in je proces van bewustwording; daar doe je goed aan. Zelfhulpmethodes zoals je zelfliefde vergroten en Innerlijk kind werk én EFT zijn hele goede methodes om naast EMDR te benutten; die je ook tevens thuis verder kunt inzetten.

  Wens je goede begeleiding door een ervaren therapeut waarbij op je persoonlijke situatie wordt afgestemd? Zodat jij als uniek persoon in al je lagen van beleving aan bod komt? Helemaal…

  Dan is Hypnotherapie de meest complete keuze voor het effectief verwerken van je trauma’s, omdat deze gedegen therapievorm de meeste van bovengenoemde methoden na elkaar, in de juiste volgorde kan inzetten, op maat, wanneer het nodig is.

  “Vertel me meer over Hypnotherapie”

  Scroll naar boven

  Direct afspraak maken