Wat is NLP therapie?

Ik leg je hieronder alles uit over NLP therapie.. en wat het is. Maar in een notendop zou ik het nu al kort kunnen omschrijven: NLP is een gespreksmethode die wordt toegepast bij veel andere behandelvormen waar een (Psycho)therapeutische manier van gespreksvoering heel gewenst is. Dus een therapeutische manier van luisteren, vragen stellen en communiceren zodat je dieper komt in je gevoel.

Wat is NLP Therapie?

NLP

NLP is de afkorting van: Neuro Linguistisch Programmeren.
NLP is een gespreks-filosofie die ontwikkeld is in de jaren 70 door twee geweldige taal-fenomenologen (R. Bandler & J.Grinder). Zij vroegen zich af:

 1. Hoe het komt dat sommige therapeuten in korte tijd grote resultaten bereiken, terwijl andere therapeuten voor eenzelfde probleem veel meer tijd nodig hebben?
 2. Wat is de succesformule van deze succesvolle therapeuten en hoe kunnen we deze succesformule leren toepassen?

Zij ontdekten dat het communicatieproces tussen mensen gebaseerd is op neuropsychologie, cybernetica en taal. Bovendien ontdekten ze dat dit proces te beïnvloeden is. Daarom gaven ze het de naam Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP). Dit is een methodiek die zich bezig houdt met modelleren en analyseren van communicatie, ontstaan rond 1970. Door de twee geweldige taal-fenomenologen (R. Bandler & J.Grinder) zijn binnen de NLP twee taalmodellen ontwikkeld binnen de holistische (psycho)therapeutische coaching: het Metamodel en het Miltonmodel.

Werking NLP therapie.

Het metamodel; een NLP therapie vorm.

Er zitten verschillende lagen in de manier zoals we onszelf uitdrukken. Sommige (lagen) manieren van praten geven heel openlijk weer wat we voelen. Andere manieren verhullen wat we werkelijk denken en voelen.
De bovenste lagen kunnen zijn als ‘maskers’, hieronder zit de mens echter zoals hij werkelijk is. In de taal die we spreken zitten dus verschillende lagen, die een structuur vormen. En als je de richting volgt (volgens het metamodel) in de taal die je spreekt dan vind je de weg naar je ware zelf toe. Ook al zeggen we soms maar willekeurig wat er in ons opkomt. Zijn we soms tijdelijk niet bewust van wat we echt voelen, denken, verlangen… Wijst wat je zegt dus eigenlijk naar waar je als mens naar op weg bent.

In gesprek met een Hypnotherapeut

Dankzij dit taalmodel vanuit de NLP heb ik als therapeut dubbele oren ontwikkelt voor de verborgen structuur van wat er (niet) wordt gezegd. Ik kan met hulp van het ‘Metamodel’ samen met je in een sessie via taal de reis maken. De reis naar je ware zelf. Hierdoor zal helderheid terug komen in je innerlijke belevingswereld. Zodat je in staat bent bewustzijn te brengen op plekken waar dit wenselijk is; zodat je weet wie je bent. Je jezelf kent. Ook je verborgen talenten.

Waar ben jij als mens naar op weg?

Sabine Land.

Het Miltonmodel.

Ook een fijne tool voor een Hypnotherapeut. Deze NLP tool is een gesprekstechniek waarbij spraakpatronen worden benut zodat de gesprekspartner prettig zal overgaan naar een andere stemming die volgens het model het onbewuste opent voor hypnotherapeutische werking.

Wanneer benutten we NLP?

Tijdens de gehele sessie zijn verschillende NLP technieken waardevol; beginnend bij het Intake gesprek. Hier zullen we middels het Metamodel de juiste helderheid krijgen over waar jij als mens naar op weg bent. En als we Hypnose benutten tijdens de oefeningen benutten we het Miltonmodel van de NLP. Want het is heel fijn om de belevingssfeer te kunnen aanpassen aan de therapeutische setting. Via taal gebeurt er heel veel. Zo brengen we over wat er in de belevingswereld gebeurt. Het is ook in de innerlijke belevingswereld waar we middels Hypnotherapie de veranderingen in het onbewuste teweegbrengen… zodat het bewust wordt.

Wat brengt NLP?

• Je leert jezelf af te stemmen op innerlijke hulpbronnen.
• Je leert effectief communiceren en bouwt aan harmonieuze relaties… (in de eerste plaats met jezelf)
• Je leert je zelfbewust op te stellen en de wegen te vinden die leiden naar succes.
• Je ontwikkelt nieuwe keuzes, flexibiliteit en vrijheid.

Wat kan Neuro Linguïstisch Programmeren mij geven?

 1. helderheid
 2. inzicht
 3. innerlijk begrip
 4. meer zelfliefde
 5. stroming van de energie; méér energie!

Een korte samenvatting over NLP, bij Hypnotherapie.

 1. Tijdens het gesprek gaat het er om welke onbewuste strategieën je motiveren en je in mogelijkheden laten denken en welke je juist afremmen of tegenhouden.. in wat je écht wenst…
 2. Er zitten dus verschillende lagen in je manier van jezelf uitdrukken. De bovenste lagen kunnen zijn als ‘maskers’, hieronder zit de mens echter zoals hij werkelijk is. Oftewel in de taal die je spreekt zitten verschillende structuren die een weg wijzen naar je ware zelf. En daar begeleid de NLP therapeut je bij.
 3. Je kunt deze lagen zo ‘programmeren’ zodat je rust ervaart. Tijdens een sessie Hypnotherapie benut ik NLP technieken om samen met je via taal een innerlijke reis te maken. Door Neuro Linguïstisch Programmeren kunnen we diep blijvend effect bewerken in je onderbewustzijn en ervaar je helderheid in je innerlijke belevingswereld.
 4. We kijken altijd naar jouw doel en vragen ons af: Waar ben jij als mens naar op weg?

Conclusie over wat NLP Therapie nu is.

Bewust worden van je gedachtenpatronen & je emoties is de weg naar succes

Sabine

Ik hoop dat je nu meer inzicht hebt en je vragen nu beantwoordt zijn: “Wat NLP is en hoe het helpt bij Hypnotherapie. En hoe het werkt”.

Aanvulling

Gesprek analyse wordt naast de NLP ook versterkt door:
“Geweldloze Communicatie”-model, ook wel: “Verbindend-Communiceren” genoemd.
Dit is een techniek die je innerlijke behoeften duidt en die je ook leert uitdrukken op een manier die bevrijdend werkt. Dit verstevigt al je relaties en werkt verbindend.

En wist je dat NLP technieken een onderdeel zijn van Hypnotherapie?

Ik ben benieuwd wat het jou zal opleveren dit te gaan ervaren.. Plan nu een afspraak om te ontdekken hoe NLP therapie jouw leven kan verrijken.

Ja, ik wil contact om mijn NLP sessie te plannen