In dit artikel

Mijn onbewuste als schatkist

In dit artikel

Ik leg je graag uit hoe waardevol je bewustzijn van je onderbewuste is. Ik laat het zien aan de hand van een levensecht verhaal, een super-voorbeeld van mijzelf.. Maar eerst leg ik je uit hoe het zit met je bewustzijn en onbewuste, wat is dat?.. En hoe werkt dat eigenlijk?

Hoe werkt de verbinding tussen bewustzijn en je onderbewuste?

Laten we eens kijken wat nu ‘onbewust’ eigenlijk is.

Hoe werkt de verbinding tussen bewustzijn en je onderbewuste?

Laten we eens kijken wat nu ‘onbewust’ eigenlijk is.

Wat is mijn onderbewuste?

Met het onbewuste en het onderbewuste worden geestelijke processen (gedachten en gevoelens) bedoeld die niet, of niet onmiddellijk, voor het bewustzijn toegankelijk zijn, en die niettemin iemands gedrag kunnen beïnvloeden. Dit kunnen natuurlijk hele belemmerende gedachten en gevoelens zijn. Maar net zo goed ook hele krachtige liefdevolle heldere gevoelens en gedachten.

Wat geef je aandacht?

Meestal kennen we het deel van onszelf goed wat altijd in charge is, de leiding heeft.. handelt en regelt… zelfs automatisch handelt.. (Zo ben je toch??) Dat wat je innerlijk denkt maar bv. niet uitspreekt.. of juist waar je je mening over verkondigt… wellicht maar al te graag. Dat laatste neigt waarschijnlijk alweer naar het randje van het onbewuste.. omdat we dat niet willen zien van onszelf.

Mijn bewustzijn; dat is de kant die ik van mezelf ken.. dat is me bewust.

Alles wat je ziet van jezelf staat als het ware in het zonnetje van je bewustzijn. Dat wat je door je ogen waarneemt en voelt met je huid en je hele lijf en kent van jezelf als innerlijke gedachten. Maar er is nog méér… Er zijn innerlijke belevingen die we niet zomaar doorgang verlenen. We onthouden bv. niet iedere droom dagelijks.

Wat is mij al bewust?

Er speelt zich nog véél meer af in je binnenwereld wat wél zonlicht / bewustzijn verdient. Zoals het fenomeen beschreven in bovenstaand voorbeeld.. te graag over een onderwerp te praten. Dat je bv. een neiging niet kunt weerstaan om in dit geval als een spraakwaterval te zijn. Dat je je op een bepaalde manier laat zien of in dit geval laat horen in het leven.. en dat je omgeving hier ook een indruk aan overhoudt. Soms zelf irritatie.

Ik kan mijn onbewuste kant bewust worden door mijn omgeving

Ben je bereid feedback te ontvangen.. zodat je juist door je omgeving wegwijzers op je pad ontvangt om zelf te kunnen groeien. Zodat je leert te ontcijferen wat zich in de binnenwereld afspeelt? Dat is de vraag.

https://jouwessentie.nl/wp-content/uploads/2019/12/Blog-foto-14-1.jpg

Hoe kan ik nu iets van mezelf wat ik nog niet ken… op waarde schatten?

En zeker als het als een berisping of irritatie vanuit de omgeving naar je toekomt. Dit kan heel bedreigend zijn… want.. wat denk je dan? —→ Ken je dit van jezelf?

Weet jij wat jij denkt.. ook als je getriggerd bent?

Wat ik denk? Als ik getriggerd ben? Dit proces is een levenskunst die ik al ruim 20 jaar be oefen. Ja, ik oefen met voelen en gewaar zijn en ik benut zelfhulp methodes om verbanden te leggen. Mezelf te helen. Dit is een levenskunst en wel een hele prachtige en ik zal aan de hand van een voorbeeld dit proces beschrijven…

Het voorbeeld ‘over bewustzijn’ van mijzelf:

Ik groeide op in Tholen.. wat was het er heerlijk.. lekker in bomen klimmen en met vriendjes spelen rondom het water.. ook scouting was een avontuur wat ik mij bewust herinner. Mijn moeder werkte parttime en mijn vader fulltime.. Ik zag dat pap vaak moe thuis kwam en naar de koekjestrommel greep en stil achter de tv ging zitten. Ik werd mij er gedurende mijn leven bewust van dat hij niet gelukkig was om te werken voor een baas. Met deze link die ik legde, was het voor mezelf logisch om niet te dromen over een baan ergens voor een baas. Ik wilde wel gelukkig zijn.. en het liefst ook pap hierin inspireren. Ik was 24 jaar toen ik mijn praktijk begon. En Oh.. wat ben ik tot op de dag van vandaag blij dat ik zelf mijn tijd indeel en goed naar mijn energie kan luisteren. Maar wat ik mij niet realiseerde was dat ik diepgaand geloofde altijd precies genoeg financiële middelen had om rond te komen. Maar meer ook niet. Daar werd ik pas bewust van, toen ik mijn dromen trachtte waar te maken. En op weerstand stuitte. Ik ben moeder van 2 leuke kinderen.. maar zie dat zij helemaal niet kunnen spelen zoals ik dat met gemak en plezier kon. Hier in Roosendaal is het niet zo makkelijk om vrij in de natuur te spelen op een veilige manier. En over straat dolen zit er niet in. En dit inspireerde me enorm om te dagdromen over een plek in de natuur. Om zelfs de samenleving op een andere manier te gaan inrichten zodat alle kinderen met gemak en plezier met elkaar kunnen ravotten zoals ze het wensen. Veilig.. met respect voor mens, natuur, dier.. Lekker tussen de elementen. In hun element.

Na verschillende keren proberen om mijn praktijk te professionaliseren door naar mijn webmaster te stappen en aan te geven welk stukje tekst anders zou moeten ed. Merkte ik, dat ik gewoon dit nog-niet-ontwikkelde stuk in mezelf ook echt wel aandacht mocht gaan geven. Ik was al jaren bezig met studie, na-scholing- bijscholing, verdieping en verfijning over therapeutische tools en dat ging me goed af. Dat stuk kende ik wel van mij. Dat zat in mijn comfort zone. Het andere stuk daarentegen.. bijna te vies om uit te spreken vond ik : Hard. Kil. Niet organisch.. Eerder voor mensen die er blijkbaar van houden om bondig, no-nonsense, nuchter, objectief, reëel, commercieel, doelmatig, functioneel, praktisch, materieel en zakelijk te functioneren.

Zakelijk zijn.. iiieeeuuuw. Niks voor mij. Laat mij maar fijn therapeut zijn. En iemand anders die daar juist van houdt; zakelijk.

Ik keurde dit stuk in mijzelf af.. Ook al was het eigenlijk al wel tijd in mijn leven om ook andere stukken aan te gaan spreken uit mijn onontdekte schatkist. Ik deed leuke pogingen door 2 keer per jaar 2 uur bij mijn webmaster thee te drinken.. maar bleef veilig op het droge.. Ik was doodsbang en ik realiseerde het me niet.. Totdat er steeds meer ging wringen in mijn hedendaagse beleving.

Ik heb goddamned dromen.. voor mij.. om lekker te tuinieren en te creëren met de natuur samen.. én voor mijn lieve kinderen.. die alweer bijna uitvliegen inmiddels. (alle twee al 10ners) HELP. Ik kreeg een tip om naar een 3 daagse intensive in Amsterdam over geld en vrijheid te gaan. En ik deed het.

OMG.. notabene ben ik zelf therapeut.. en toch had ik blinde vlekken voor mijn eigen innerlijke landkaart met mogelijkheden. Er zat gewoon een trauma dwars waar ik nooit eerder aandacht aan had besteed.Maar door de oefeningen, de open vibe in de groep en mijn lieve partner die naar me luisterde ‘s avonds in het hotel mijn persoonlijke spaceholder mocht spelen.. kwam er iets heel ouds opborrelen uit mijn onderbewustzijn.

Ik was 6 weekjes oud toen mijn moeder de borst niet meer kon geven.. en met alle liefde en geduld mij de fles aanbood. Na drie dagen pertinent weigeren.. gaf ik het op. Ik nam het maar voor lief. Ik wilde blijkbaar liever wel leven.. dan vasthouden aan mijn eigen geloof.

Melk is hier super symbolisch voor liefde.. stromende warme liefde.. “lees: dat wát ik nodig heb”.Als baby is dat liefdesmelk. Maar als volwassene.. is blijkbaar geld het aangewezen middel om fijn te leven.Innerlijke vrede kan ik inmiddels zelf vinden, door de fijne opgedane tools.. maar geld. Het was precies genoeg voor mijn leventje binnen de kaders.Maar om iets te fixen wat groter is dan die box… is geld wel een heel handig middel.En blijkbaar geloofde ik: Dat verdien ik niet, dat krijg ik niet, dat mag ik niet.. ik zal het wel niet verdienen. Ik moet er voor vechten en dan krijg ik het alsnog niet. Precies zoals die lieve onschuldige baby van 6 weken..Toen kon ik niet relativeren en het grotere plaatje zien of begrijpen. Ik wilde gewoon vervulling in deze oer-noodzakelijke-levensbehoefte. En heb dat niet ervaren op de meest wenselijke manier.

https://jouwessentie.nl/wp-content/uploads/2019/12/Blog-foto-12-1.jpg

Het blijkt dat zulke processen zich vanbinnen schuilhouden. Dat ze wachten tot er een levenssituatie aandient die zich er goed voor leent om alsnog de oude pijn uit te spelen..Zodat de schat ontdekt kan worden.

En hij is ontdekt. Ik heb innerlijk mijn lieve baby’tje vastgehouden en geknuffeld, geliefd en de verbinding gelegd door te vertellen in woorden en op gevoelsniveau: dat alles goed is nu. Dat ik haar erken in haar behoefte, en haar vrij waar van die last het op zichzelf te betrekken. Ja, je geloofde dat jij het niet verdiende.. maar hé.. nu ik dit alles weet en zie.. Kom, ik neem je mee naar dit grotere plaatje.. Je bent volmaakt. Er is niets mis met je. Je verdient alle liefde, alle melk en het ligt niet aan jou. Wat een heerlijke opluchtende huilbui volgde.Ik kon zelf mijn moeder vergeven en mijzelf uiteraard. En innerlijk beleefde ik een groeispurt van 37 jaar in een paar seconden.Het was geen onbewust onbekend knoedeltje donkerte meer in mijn rugzak. Maar een bewust, doorleefd, met zonlicht-doorstraalde ervaring Die me veel te zeggen heeft. Een dierbare herinnering nu. Wow Hierdoor keurde ik groei in functionele richting af. Terwijl ik nu dankbaar ben dat mijn moeder die functionaliteit met geduld en liefde heeft vervuld door de fles te geven.Ik vergeef haar.Ik vergeef mij.

Ruimte.

Ruimte voor groei.Nu ben ik lekker aan het vormgeven en manifesteren wat mij zo dierbaar is. Natuurlijk stroomt er de juiste hoeveelheid middelen voorbij.. Als de bron zelf. Het juiste zal ontvouwen.. het juiste zal gebeuren.. En ik leef dit voorbeeld naar mijn kinderen. En vrijwaar hun ook, mijn trauma hoeft hun niet langer een vertekend beeld te geven. Laat ik ten alle tijden dieper kijken en voelen en helder zijn wat er onbewust zich afspeelt want.. Wow dáár zit de oplossing.

Welke verborgen talenten heb ik nog meer?Wat voor schatten kan ik verwachten?

https://jouwessentie.nl/wp-content/uploads/2019/12/Blog-foto-13-1.jpg

~ Metafoor van de boom ~

‘van het bewuste en het onderbewuste’

Het bewuste: Alles boven de grond, de boom. Dit staat voor:

De kant van jezelf die je kent en leeft.Je ratio en alles wat je denkt… maar ook alle patronen die nu verstikkend lijken en alle uitdagingen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Het onbewuste: alles onder de grond. De wortels. Dit staat voor:

De kant van onszelf die we niet meteen zien, zoals:

GevoelensHerinneringen en trauma’’sOvertuigingen en programmeringenPatronen, gewoontesWaarden en normen, kwaliteiten, verlangensDromen95% van wat we ervaren begint bij de wortels. Is onzichtbaar.. maar heeft dus een enorm sterke invloed op ons leven.

Conclusie:

Blootleggende therapie vormen zoals Rebirthing, Ademtherapie en Hypnotherapie en Zelfbewustzijn helpen echt.

Hypnotherapie werkt heel effectief samen met je bewustzijn en onderbewuste. Brengt ze samen, doordat met methodes die benut worden bij Hypnose, we naar de wortels van je klacht gaan. Het werkt diep in op je onderbewustzijn en brengt licht, liefde en bewustzijn.

Oplossingen liggen op een dieper niveau.

In JOUW ESSENTIE.

Wat levert het me op om mij te kennen, ook mijn onbewuste?

Rust & Vrijheid.

Liefs van Sabine Land.

Scroll naar boven

Direct afspraak maken