In dit artikel

In 7 stappen meer contact met je innerlijk kind maken

{empty_image_alt}

In dit artikel

Als volwassene dragen we allemaal een deel van onze kinderlijke zelf met ons mee. Dit deel wordt vaak het innerlijke kind genoemd, en het kan een essentieel aspect zijn van ons welzijn en onze groei als individu. Het contact maken met je innerlijke kind en het helen van eventuele emotionele wonden die het met zich meedraagt, kan een transformerende ervaring zijn. In dit artikel zullen we onderzoeken waarom het belangrijk is om contact te maken met je innerlijke kind en hoe je dit kunt doen, evenals de voordelen die het helen van je innerlijke kind met zich meebrengt.

Belangrijkste punten

 • Erkenning en Heling: Het innerlijke kind symboliseert onze kinderlijke onschuld en creativiteit; door het te erkennen en te helen, kunnen we onverwerkte emoties en trauma’s aanpakken, wat leidt tot emotioneel welzijn en persoonlijke groei.
 • Verbinding via Technieken: Het opbouwen van een band met het innerlijke kind kan door visualisaties, meditaties, en creatieve expressie, die helpen bij het herkennen en vervullen van emotionele behoeften en het versterken van zelfacceptatie.
 • Langdurige Impact: Regelmatige interactie met het innerlijke kind versterkt zelfliefde, helpt bij het overwinnen van innerlijke kritiek, en bevordert een dieper begrip van en compassie voor zowel jezelf als anderen.
 • Verbinding maken met je innerlijke kind

  Waarom is het belangrijk om contact te maken met je innerlijke kind?

  Als volwassene is jouw innerlijke kind een deel van wie je bent. Het vertegenwoordigt jouw kinderlijke onschuld, creativiteit, speelsheid en emotionele behoeften. Het is belangrijk om verbinding te maken met je innerlijke kind omdat het een integraal onderdeel is van jouw psyche en persoonlijke groei. Door contact te maken en te communiceren met jouw innerlijke kind, kun je verborgen trauma’s, oude pijn en onverwerkte emoties ontdekken en helen.

  Manieren om verbinding te maken met je innerlijke kind

  Er zijn verschillende manieren om contact te maken met je innerlijke kind. Het kan zo simpel zijn als het bewust erkennen van de aanwezigheid van jouw innerlijke kind en het bieden van ruimte voor zijn of haar behoeften, of het kan betrekken van meer diepgaand innerlijk kind werk onder begeleiding van een therapeut of counselor. Door middel van visualisaties, meditaties, en creatieve expressieve technieken kan je verbinding maken met jouw innerlijke kind.

  Voordelen van het helen van je innerlijke kind

  Het helen van je innerlijke kind kan leiden tot emotionele heling, zelfacceptatie en meer veerkracht in jouw volwassen leven. Wanneer je jouw gekwetste innerlijke kind de ruimte geeft om te genezen en te groeien, kan je innerlijke criticus worden getransformeerd en kan je meer compassie en begrip ontwikkelen voor zowel jezelf als anderen. Het helingsproces kan je ondersteunen bij het loslaten van oude pijnen en kan leiden tot een grotere mate van innerlijke rust en welzijn.

  Heling van je innerlijke kind

  Het helen van je innerlijke kind is een diepgaand proces dat een grote impact kan hebben op je emotionele welzijn en persoonlijke groei. Door oude wonden te helen en onverwerkte emoties aan te pakken, kun je innerlijke rust, zelfacceptatie en veerkracht ontwikkelen. Het biedt de mogelijkheid om je innerlijke criticus te transformeren en meer begrip en compassie voor jezelf en anderen te cultiveren.

  Hoe kun je verbinding maken met je innerlijk kind?

  Om verbinding te maken met je innerlijke kind is het belangrijk om bewust ruimte te bieden voor de behoeften van je innerlijke kind. Dit kan betekenen dat je jezelf toestaat om speels te zijn, je creatieve en emotionele behoeften te uiten en te luisteren naar wat je innerlijke kind nodig heeft. Door middel van visualisaties, meditaties en creatieve expressieve technieken kun je je innerlijke kind ontmoeten en de relatie met hem of haar versterken.

  Contact maken met je innerlijk kind in 7 stappen

  1: Neem de tijd voor jezelf.

  Je hebt een plek nodig waar afleiding geen kans krijgt, zodat je je kunt concentreren op de innerlijke wijsheid van gevoelens die je tijdens dit proces ervaart. Vindt een allerfijnst plekje waar je gedurende 30 minuten helemaal jezelf kunt zijn in een rustige ruimte. Neem een comfortabele houding aan.

  Inspirerende voorbeelden zijn:

 • In een bad met etherische oliën dobberen
 • In je favoriete hoekje van de bank mét een dekentje zitten
 • lekker in bed cocoonen.
 • onder een oude eik ergens in de natuur zitten.. in lotus houding?
 • 2: Creëer een veilige plek IN jezelf.

  Je innerlijke kind komt niet naar je toe als het zich niet veilig voelt. Heb een open geest met die accepteert, liefheeft en volledig vrij is van oordeel.

  Wat heeft jouw innerlijke kind je te vertellen?

  3: Observeer.

  Je innerlijke kind ziet er exact hetzelfde uit als wie jij was tijdens je jeugdjaren. Wanneer deze eerdere versie van jezelf aan je verschijnt, kijk dan naar hoe ze eruit ziet, naar de gezichtsuitdrukking, naar lichaamstaal en wat draagt dit kind? Het is heel normaal als je innerlijke kind tijdens de eerste paar sessies niet spreken wil. Als dat zo is, dan is dat omdat je tijd nodig hebt om met je innerlijke kind een gevoel van vertrouwen te ontwikkelen. Vertel dat ze veilig is en dat ze alles mag zeggen wát ze maar wil.. via jou.. jij zult er zijn om het te ervaren… zonder oordeel, open aanwezig. Puur aan het observeren vanuit je kern.

  4: Luister.

  In het begin zal je innerlijke kind duidelijk behoefte tonen om met je te willen spreken. Ze zal je laten terugdenken aan een herinnering. Dit kan ze laten zien of voelen of laten horen als ze spreekt. Neem op je gemak kennis van alle indrukken die zich tijdens dit proces voordoen. Onderbreek ze niet. Het geeft niet welke weg je innerlijk kind benut om met je te communiceren… Luister maar eens! Het zal steeds helderder door je heen klinken.

  5: Reageer liefdevol en laat je gevoelens de vrije loop.

  Nadat je goed hebt geluisterd naar wat je innerlijke kind te zeggen heeft, reageer je met zóveel zachtheid, liefde en acceptatie als je maar kúnt. Praat met haar alsof je met een jong kind praat. Wat heeft jouw innerlijke kind je te vertellen? Wat heeft ze al zó lang alleen moeten dragen? Laat al deze gevoelens helemaal vrij.

  6: Maak verbinding.

  Dit is het moment voor verbinding. Kijk je innerlijke kind in de ogen. Laat haar weten dat ze geliefd is en dat er voor haar gezorgd wordt. Bouw een liefdevolle, vertrouwde relatie met dit prachtige meisje op. Wil je haar hand pakken? Stel je je voor hoe je haar aankijkt en liefdevol toespreekt.. en bemoedigd? Maak de verbinding zoals je zelf aangesproken zou willen worden door een grote vriendin/godin..Toon dankbaarheid. Bedank haar voor het delen van haar gevoelens met jou. Toon dit meisje tijdens het afsluiten van de sessie je waardering en liefde.

  Ik hou van jou

  7: Zoek haar of hem opnieuw op.

  Maak er een gewoonte van regelmatig poolshoogte te houden over hoe je innerlijke kind zich werkelijk van binnen voelt. Heb je het gevoel dat ze meer wilt delen? Herhaal dan deze oefening iedere dag voor het slapen gaan gedurende 21 dagen. Koester je vriendschap met dit meisje zodra het helende werk tussen jullie is gedaan. Vraag haar om advies en deel samen de mooie momenten. Zak behaaglijk dieper in deze liefdesverbinding, door regelmatig verbinding met dit meisje te maken, ze is immers een deel van jou. Als je haar de kans en de ruimte biedt, zal ze sprankelende adviezen geven en boodschappen van liefde, in de vorm van nieuwsgierigheid en speelsheid. Verbinding maken met je innerlijke kind helpt je te herinneren wie je werkelijk bent, wat je passies zijn, wat echt belangrijk is in het leven.

 • vraag om advies
 • stel de vraag: wat voel jij?
 • observeer je gedachtes, gevoelens, lichaamssensaties, houding, en de energie
 • ben eerlijk en open naar deze indrukken van het innerlijk kind; stel je steeds weer open
 • zeg haar hardop hoe blij je met haar bent
 • Heel veel plezier met het contact in gevoel met jouw Innerlijk Kind.

  Conclusie

  Het contact maken met en het helen van het innerlijke kind is essentieel innerlijk werk voor emotionele heling en persoonlijke ontwikkeling. Het stelt ons in staat om onverwerkte emoties uit onze kindertijd te verkennen en te helen, wat leidt tot meer innerlijke rust, zelfacceptatie, en veerkracht. Door het gebruik van verschillende technieken zoals meditatie en creatieve expressie, kunnen we een diepere verbinding met ons innerlijke kind ontwikkelen, wat resulteert in een rijker en meer vervuld leven. Regelmatige beoefening en zelfreflectie versterken deze verbinding, waardoor we een vollediger en authentieker leven kunnen leiden.

  Wil jij helemaal jezelf te zijn?

  Met de juiste begeleiding kun je op een veilige manier contact maken met het kind in jou en vind je jouw authentieke zelf terug. Vrolijk, gelukkig en vitaal door jouw dag?

  Meld je aan voor een gratis online kennismakingsgeprek van 15 minuten met Sabine Land; erkend hypnotherapeut. Direct inplannen

  Scroll naar boven

  Direct afspraak maken