In dit artikel

Zelfliefde vergroten? Leer jezelf liefhebben in 8 stappen

In dit artikel

Deze online liefdesbrief is voor jou.. Om je zelfliefde te vergroten.

We gaan allereerst jezelf leren liefhebben. “Ja” om je zelfliefde te vergroten moet je echt van jezelf gaan houden.. van ieder plekje van jezelf en je leven. Dit leer je in deze 8 wonderlijke stappen. Bovendien brengt het nog veel méér dan liefde, dat kan ik je verzekeren. Het zal namelijk ook ontspanning en vreugde brengen..

..en ongekende andere sprankels…

Om meer van jezelf te kunnen houden is het belangrijk om een duik te nemen in het schemergebied van jezelf. Bovenal vraagt dit lef.. Gelukkig is het, ondanks de diepe duik, veel meer dan 100% waard. Want jij zult méér zijn dan daarvoor: Helemaal jezelf in liefde ieder moment. Wat brengt het voort? Door het vergroten van je zelfliefde: kun jij zijn wie je altijd al diep vanbinnen was. Let maar op… En wat ga je vervolgens doen met al deze fijnheid?? Durf jij jezelf te ontdekken en te ontwikkelen?

Deze online liefdesbrief is voor jou.. Om je zelfliefde te vergroten.

We gaan allereerst jezelf leren liefhebben. “Ja” om je zelfliefde te vergroten moet je echt van jezelf gaan houden.. van ieder plekje van jezelf en je leven. Dit leer je in deze 8 wonderlijke stappen. Bovendien brengt het nog veel méér dan liefde, dat kan ik je verzekeren. Het zal namelijk ook ontspanning en vreugde brengen..

..en ongekende andere sprankels…

Om meer van jezelf te kunnen houden is het belangrijk om een duik te nemen in het schemergebied van jezelf. Bovenal vraagt dit lef.. Gelukkig is het, ondanks de diepe duik, veel meer dan 100% waard. Want jij zult méér zijn dan daarvoor: Helemaal jezelf in liefde ieder moment. Wat brengt het voort? Door het vergroten van je zelfliefde: kun jij zijn wie je altijd al diep vanbinnen was. Let maar op… En wat ga je vervolgens doen met al deze fijnheid?? Durf jij jezelf te ontdekken en te ontwikkelen?

Meer van jezelf houden.. dat wil jij toch ook?

Hoe zou het zijn om vol zelfvertrouwen te stralen in je leven? Onafhankelijk, autonoom en vrij. Omdat je stevig en goed geaard aanwezig bent. Verbonden met je intuïtie en dus eigenwijs. Dit klinkt toch fijn??? Hoor je de innerlijke “ja”(of) ” ja, maar”…ter bevestiging? Dan herken je je hier in ieder geval een verlangen in. Dát is mooi! Want ik geloof: het is haalbaar! Zelfs al zit er nog iets wat niet lekker doorstroomt. (toch is dat helemaal ok! We komen daarop terug in stap 3) Intussen ben je toch al precies goed zoals je bent: om méér van jezelf te gaan liefhebben! Nu al…

Ja, je wilt stralen!

Je herkent het.. dus het zit al in je…. Wat fijn! Laten we het ont-dekken… Wat is er eigenlijk voor nodig om je zelfliefde te vergroten? Zodat je kunt stralen, helemaal als jezelf?

Zo vergroot je de liefde voor jezelf in 8 wonderlijke stappen.

Stap 1: Maak echt contact met jezelf.

Stop een moment met alles wat je aan het doen bent. Tenzij je dorst hebt.. Heb je dorst? Pak een glas water voor jezelf. Zet de kookwekker op 11 minuten en trek jezelf terug in een rustige ruimte.. zodat je vrij kunt ont-spannen.

 • Ga liggen in de lekkerste houding, comfortabel, bijvoorbeeld met een dekentje.
 • Adem rustig door.. en laat op iedere uit-zucht.. alle spanning van de dag wegvloeien…Doordat je dieper in de onderlaag wegzakt, laat je alles los..
 • Adem in.. en voel hoe de verse luchtstroom binnenkomt. Wanneer deze langs je neusvleugels strijkt en door je keel naar je borst gaat vanzelf.. en de verse lucht stroomt vrij door.. door via je middenrif naar je buik..
 • Leg hier een hand. Vol aandacht. Ondertussen adem je heerlijk door. Hoe voelt deze hand? Warm.. fris.. in ieder geval aanwezig.. gewoon op dit moment voor jou!
 • En terwijl je je hele lichaam waarneemt.. precies zoals het nu is… (zo simpel is zelfliefde vergroten:) Vraag je aandachtsvol aan jezelf:
 • Hoe is het nu echt met mij??

 • Maak echt contact met de antwoorden die nu opkomen.. Gevoelens.. mogen er namelijk zijn.
 • Adem nog een tijdje door.. Voel jezelf intussen van binnen uit.. precies zoals het is, enkele minuten.
 • Maak nu een aantekening van alle sensaties, en beantwoord de vraag: Hoe is het nu echt met mij? Zit hier een behoefte onder? Een verborgen wens? Kun je dit formuleren? En als je dit kort zou zeggen? Welk woord past hier het beste bij?. Wat komt er nu in je op?
 • Dit woord: spreek het hardop uit terwijl je je glas water beetpakt.. omsluit je het met je handen.. Kun je dit woord, deze trilling, dit gevoel van verlangen aan het water geven? Want dat wat je uitspreekt, heeft een trilling..
 • Drink het water op en laat het maar fijn inwerken.. Laat dit begrip maar binnenkomen.. Het wekkertje gaat zo. Wat neem je mee? Werkte het verkwikkend? Of bracht het je bij een innerlijke obstakel?
 • Goed gedaan! Hoe heb je het ervaren? deze 11 minuten meditatie? Heb je nu de ruimte om er verder op in te gaan; voor een stapje dieper? Of plan je dit moment weldra in?

  Stap 2: Kijk naar je innerlijke obstakels en weerstand en zeg “ja”

  Wat zit er eigenlijk op dit moment gewoon even NIET lekker in je lijf, je leven, relatie, werk, sociale leven.. wat speelt er? Kun je hier voor nu, JA, tegen zeggen. Zodat het er mag zijn? Het is iets dat je weg wilt hebben, of in ieder geval graag anders wilt..(zo snel mogelijk) maar voor nu is het belangrijk om het er te laten zijn. Zodat je er namelijk iets mee kunt doen. Iets wat een verandering van binnen uit zal bewerkstelligen; waardoor juist liefde kan gaan stromen. Nodig dát waar je last van hebt uit, in het zonnetje van je bewustzijn.

  Ja, ik ervaar nu dit: en Ja, ik baal hiervan. Ja, dit is nu zo.. ook al is mijn wens véél liefdevoller!

  Maak daarom een lijst van je obstakels en je weerstand:

  Schrijf alles op over de volgende onderwerpen:

 • Gezondheid
 • Mijn lijf
 • Mijn leven
 • Relatie
 • Werk
 • Vrienden
 • Ouders
 • Kind
 • Situatie
 • Voorval
 • Hoewel het op het eerste gezicht een wirwar van gevoelens kan lijken, is er niettemin toch een thema wat eruit zal springen. Ga hier nader op in. Wat is de gemeenschappelijke noemer in dit verhaal? Lees deze aantekeningen als een verhaal. Wat zal deze vrouw wel niet vanbinnen geloven? Wat is hierin al heel oud? Herken je de oude pijn?

  Wéét dat als je hier contact mee maakt.. je enorm zult ontladen en ontgiften.. Je schoont op meteen nadat je alles qua gevoel toelaat. Je zult je de oude ballast kwijt raken. Fysiek afvoeren, kilo’s kwijtraken.. Een last van je schouders voelen afglijden. Ook al is het wellicht spannend; ik gun je goede begeleiding hierin zodat je je veilig gedragen zult voelen… Maar het zal je laten groeien en uiteindelijk ook laten openbloeien! Het is enorm de moeite waard om echt te verwerken en de klacht bij de wortels aan te pakken.

  Tenzij je een vriend of vriendin die onvoorwaardelijk van je houdt in de buurt hebt.. zal juist een ervaren therapeut je goed kunnen begeleiden op dit punt in je proces.

  Stap 3: Ga door de ervaring heen; totdat het voorbij is. Adem.

  Kun je het zelf nu aan? Om een uur de tijd te nemen voor jezelf met dit thema, in alle rust.

  Ga comfortabel zitten en pak je aantekeningen erbij. Focus op je pijnpunt. Het belemmerende idee, of gevoel wat je hebt, kun je daarmee oproepen. Nodig nu alle gevoelens uit.. zonder oordeel.. laat oude spanningen los. Het is waarschijnlijk dat je hulp nodig hebt en juiste begeleiding bij het verwerken van obstakels. Hypnotherapie kan je enorm effectief helpen en Ademtherapie zal ook effectief zijn omdat het onderliggende trauma’s helpt verwerken. Je kunt niettemin zelf ook al veel.

  Deze mindset is op dit moment een ‘must’:

 • Zorg dat je onbevooroordeeld bent.
 • Aanwezig met een open mind in het hier en nu, net als bij Mindfulness.
 • Liefdevol als (of mét) een volwassene, kun je gemakkelijk contact maken met je innerlijk kind.
 • Waardoor je echt diep onderzoekt wat je mist. Pak het thema.
 • En leg de link naar dat wat je al eerder gemist hebt!!
 • Herinner het je! Wie jij bent! Wat nog niet (in de eerste plaats) niet meteen tot bloei kon komen.. maar nog altijd klaar zit om te gaan bloeien ?
 • Wat zit er onder en achter al deze dingen, gevoelens die je deelt? Wat is jouw Onvervuld Verlangen? Wat is je diepere behoefte? Wat is je verborgen talent? Waar wil de levensenergie dus alsnog graag heen?

  Stap 4: Vergeef je verleden en zak dieper in je lijf: Hier en nu.

  Maak allereest onderscheidt tussen wie jij nu bent: een wijze rijpe volwassen vrouw. En het innerlijk gekwetste deel. Je innerlijk kind. Ja, dit gevoel zit nu heel helder in het licht van je bewustzijn. Nu ben jij hier de volwassen jij.. in dít moment. Je hebt al zoveel stappen gezet.. en je hebt het overwonnen. Nu is het tijd om jouw gevoel, jouw innerlijk kind in de ogen te kijken en haar bemoedigend toe te spreken.

  Liefje, ik ben er nu voor jou! Ik ben er voor jou als een moeder en een vriendin.

  Voel hoe ze ondertussen ontspant in jouw aanwezigheid. En kijk eens door haar ogen de wereld in, want nu ben jij erbij. Geef haar moed. Om naar papa en mama te kijken naar de situatie zoals het werkelijk was.. En zie ze zoals ze zijn.

  Herken je nu je als volwassene meekijkt vól bewustzijn.. (of samen met een therapeut) hoe ook jouw ouders eigenlijk nog kinderen zijn? Met hun eigen gemis.. en manieren om dit te compenseren.. waardoor ze jou dus ook niet konden geven wat je wilde? En hierom gemis is ontstaan?

  Stel jezelf de vraag:

 • Is dit wat ik heb moeten missen, ECHT wat zij wilden?
 • Is dit wat ik heb moeten missen, nu er zoveel jaren verstreken zijn.. iets dat mijn ouders nu wel zouden willen geven? (meestal verwennen ze kleinkinderen inmiddels wel?!) Ookal is die welbepaalde vorm van liefde op dit moment wellicht lastig.. omdat het over de behoefte gaat van jouw kleine ikje, jij zelf van tig jaar geleden.
 • Is dit wat ik heb moeten missen, iets dat ik wellicht nu aan mijzelf zou kunnen geven?
 • Nu kun je je ouders gaan vergeven voor dát wat zij nog niet konden geven wat je eigenlijk toen al nodig had.. Je bent dankbaar voor het feit dat je weer herinnert wat deze behoefte is. Want nu kun jij wel dit gemis invullen.. omdat je zelf nu op dit moment opstaat als een volwassen vriendin voor jezelf. Deze innerlijke houding opent mogelijkheden en zal je helpen je zelfliefde te vergroten! Neem de ruimte voor deze stap en ben mild voor jezelf.

  Stap 5: Geef de liefde die jij wilt ontvangen alsnog aan jezelf.

  Dit is zó belangrijk. Om echt in de verbinding met jezelf te gaan leven.. en alsnog van jezelf te houden! Van al die momenten waar de liefde nog niet vrij heen kon, eerder. Vanaf nu iedere dag deze zelfliefde te laten groeien door letterlijk van jouw kleine ikje te gaan houden! Je kleine Jij. Jouw kind-bewustzijn te omarmen en zelfliefde te leven! Heb je er weleens zo naar gekeken? Dit volwassen lichaam met haar 35 biljoen cellen, is door alle levenservaringen heen gegaan!!! Dat kleine meisje, Ja Jij was dat! Jij hebt het gered, lieverd.. tot aan hier!! Wauw!! het was echt niet altijd makkelijk.. Het was vroeger ook gewoon ronduit, saai, kil, naar, kwetsbaar, kaal, leeg, opgevuld met onzin en nog veel meer wat je hebt weggestopt. Maar het is deze donkere zijde van het leven dat nu alsnog geliefd wil worden. Zodat het kan helen, zodat het de wonderen met jou kan delen! Eindelijk.

  Dit wil ten diepste geliefd worden!

  https://jouwessentie.nl/wp-content/uploads/2019/12/Zelfliefde-vergroten.jpg

  Ik hou van jou! Daar begint het mee.. stap voor stap door wekelijkse tijd in te plannen voor jou. En dagelijks hierbij stil te staan… dan eigen je dit wel toe; dan heet het weldra:

  Mij-Tijd

  Tips:

 • Ga lekker wandelen in de natuur.. met de hond (van de buren haha).
 • Verbeter je mindset en benoem hier om dagelijks 5 successen, ongeacht of het een offday was.. de successen zijn er.. duik maar in de fijnheid!
 • Ga regelmatig in bad met etherische olie zodat je totale rust beleeft.
 • Geef jezelf steeds vaker schouderklopjes en oefen in verbinding terwijl je meer tijd beleeft met je Innerlijk Kind .
 • Doe iets leuks.
 • Voedt je lichaam met verse heerlijke gezonde voeding! Biologisch, rauw en in alle kleuren van de regenboog.
 • Praat bemoedigend en liefdevol met jezelf, als de beste vriendin van jezelf.
 • Doe aan creatieve uitingen, of het nu tekenen is of dansend stofzuigen.
 • Zing en bevrijd je stem.
 • Uit jezelf onbelemmerd en vrij.
 • Houd een dagboek of proces boekje bij en schrijf in je Journal.
 • Luister naar je onderbuik gevoel.
 • Oefen met “Ja” zeggen, tegen alles wat je denkt, voelt, beleeft, vindt, ervaart.. zwart & wit. Alles zonder oordeel
 • Zet het in het zonnetje van je bewustzijn.

  Vul deze lijst aan met alle mogelijke toffe dingen die je intussen om je heen ziet, die je leuk lijken.. inspireren en die zielsvoedend zijn!!!

  Stap 6: Bescherm jezelf.

  Sluit jezelf af van negatief nepnieuws. Wat er op de media komt is niet bepaald bemoedigend of tegenwoordig zelfs maar waar. Luister naar je onderbuikgevoel. En weet dat als jij dit innerlijke zaadje wat zojuist ontkiemd is, in jou wilt laten groeien… Lees: het zaadje van zelfliefde… dat je dan sommige dingen, personen of situaties tijdelijk zult moeten vermijden..

  Totdat je sterk genoeg bent.

  Kortom totdat jij de liefde kunt bewaren in jezelf. Jij de diep gewortelde boom bént met een sterke stam. Je hoeft jezelf niet uit te leggen en te verdedigen..BEN net als Boeddha..

  Visualiseer om dit proces te versnellen, en je te beschermen:

  Visualiseer een bubbel van liefde om je heen. Een veilige cocon. Een zeepbel achtige bel vol levensenergie. Jouw tweede huid waar ook een stukje van alle elementen in aanwezig is:

 • water; in de vorm van alle levenssappen die vrij doorstromen door je lichaam.. en misschien visualiseer je een stromend beekje.
 • aarde; je wordt gedragen, voel maar fijn de zwaartekracht en wees aard-ig voor jezelf.
 • lucht; adem maar fijne zuurstof in van de heldere lucht en voel de ruimte van mogelijkheden rondom.
 • vuur; in de vorm van de zon, en de levenswarmte die stroomt van hart tot hart met jouw dierbaren. De zichtbare en de onzichtbare, door tijd en ruimte heen. Ook alcyone, de centrale zon van ons melkwegstelsel, of de kern van de kosmos, hart van liefde.
 • Op deze manier kun je jezelf omringen en beschermen. Wil je deze bubbel nog verder laten sprankelen? Lees dan verder..

  Stap 7: Voed jezelf met positiviteit en omring je door fijns waarin jij je veilig en geliefd voelt.

  Maak een lijst met alle fijne dingen waar je dankbaar voor bent. Waardoor je je nu al geliefd voelt.

  Voordat je helemaal los gaat … én om je lekker op weg te helpen naar meer zelfliefde, deze vragen aan jou die je jezelf echt mag stellen: want jij bent leuk!!!

 • Welke aspecten van je vrienden vind je prachtig?
 • En wat gaat er al moeiteloos in je leven?
 • Wat vind jij uniek, prachtig aan jezelf?
 • Wat geeft je zo’n sprankelend gevoel?
 • Welke sensaties kun je voelen als je een onbekende herkent als een zielsverwant?
 • Wie is er aardig voor je?
 • Waar kan jij zo om lachen?
 • Wat is zo leuk aan jouw eigenaardigheden?
 • Hoe reageert je hart bij het zien van een slapend kindergezichtje?
 • En ga al deze levensgebieden na.. Let op de kleinste details van positiviteit en vitaliteit en speur de levenskracht op als een echte levensgenieter:

  Schrijf op waar jij al heel blij mee bent..

 • Vrienden
 • Familie
 • Dieren
 • Thuis
 • Huis
 • Tuin
 • Natuur
 • Bos
 • Park
 • Ontmoetingen
 • Uitjes
 • Cadeautjes
 • Financiën
 • Partner
 • Eerdere ervaringen
 • Levensuitdagingen
 • Werk
 • Hobbies
 • Eten
 • Drinken
 • De liefde
 • Je persoonlijke ontwikkeling
 • Hulp
 • Inspiratie Dromen
 • En adem intussen juist deze heerlijke fijne frequenties maar helemaal in! Alle positieve gevoelens van je beleving! Neem ze in je op en voedt je bel, je cocon hiermee! Daar doe je goed aan, want het is namelijk zielsvoedend om je hiermee te verbinden.. voel je dat?

  En als je dit zo visualiseert.. zie je hoe hierdoor je stukje innerlijke natuur opleeft?! Doordat jij aandacht hiervoor neemt, groeit de energie als natuurlijk gevolg. Dus door het laten sprankelen van jouw aandacht voor jou! Begint je cocon intussen steeds meer te leven: door de liefde!

  Stap 8: Benut je talent, focus op je droom en train dagelijks.

  Ga voor de liefde die je voelt ontvlammen in je hart! Ga voor de liefde voor je innerlijke kind, herinner haar. Weet dat ze zich altijd laat zien.. ook al is het in de vorm van een lichaamssensatie die je wellicht niet meteen zal herkennen. Doorloop de hierboven genoemde stappen opnieuw. Train ze. Zodat je licht opnieuw zal schijnen op je ware behoefte! En je mild en liefdevol kunt herkennen wat jouw passie, diepe verlangen of talent is. En breng het in beweging.

  Het is een aanrader om wekelijks als onderdeel van je fijne levensritme te zingen, te affirmeren, te sporten, te dansen en te bewegen.. Zo houd je je dromen ook makkelijker in leven. Breng jouw geluk tot leven door training. Oefening baart kunst. Vele kleine stapjes zullen de weg naar huis overbruggen. Het gaat om de weg. Laat de weg Liefde Zijn.

  Train je zelfliefde en herhaal deze affirmaties; zo zal je liefde vergroten en jouw geplante kiempje gezond groeien:

  Zeg dagelijks hardop:

 • Ik vergroot mijn zelfliefde,
 • Ik heb mezelf lief,
 • Ik ben lief,
 • Ik ben leuk,
 • Ik ben sprankelend,
 • Ik ben om van te houden,
 • Ik ben licht en ik ben liefde,
 • Ik hou van mij,
 • Ik ben precies goed zoals ik ben,
 • Ik ben een stralende vrouw,
 • Ik verdien alle liefde,
 • Ik verdien genot,
 • Ik ben liefde,
 • Ik geef en ontvang liefde,
 • Ik leef,
 • Ik ben het leven,
 • Ik geef en ontvang het leven,
 • Ik ben vrij,
 • Ik ben gezond,
 • Ik ben vitaal,
 • Ik ben prachtig,
 • Ik ben krachtig,
 • Ik ben uniek,
 • Ik ben gelijkwaardig,
 • Ik hou van mijzelf,
 • Iedere dag een beetje meer….
 • Hoe voelt het om dit hardop te zeggen?

  Zodoende zal je sprankel vergroten en groeien! Vol bewustzijn en precies zoals je het wenst! Jij bent als de schepper van je leven! Benut dit talent.. het is je gegeven.. Welke dromen zijn nog ongemanifesteerd? En niettemin 100% de moeite waard? Wat als jij ze dus toch kunt gaan verwezenlijken?? Hoe zou je leven er uitzien? En hoe voelt dit proces?

  Jouw leven vol zelfliefde…

  Liefdevol dankwoord aan jou.

  Ik vind jou heel moedig dat je deze aandacht hebt gegeven aan dit proces en dat je kiest voor het vergroten en laten groeien van jouw zelfliefde. Ik hoop dat je hebt genoten van deze 8 stappen om meer van jezelf te houden. Het is zo fijn dat jij bestaat! Jij bent een waardig onderdeel van het geheel.. en ik geloof dat iedere stap die jij zet, ook een prachtige invloed uitoefent op het geheel.. op de rest van de wereld waarmee je verbonden bent. Dus iedere innerlijke stap, iedere uiting van liefde maakt dat de wereld weer wat helderder zal zijn voor ons allemaal!

  Ja, je zelfliefde is al vergroot en zal alleen nog maar verder vergroten! Laat het maar fijn verder groeien!

  Dank je wel.

  Liefs van Sabine Land.

  Scroll naar boven

  Direct afspraak maken