Home » Blog » Hypnotherapie » Stress verminderen met hypnotherapie
Stress verminderen met Hypnotherapie

Stress verminderen met hypnotherapie

door | 30 nov, 2023 | De Psyche en meer, Hypnotherapie, Klachten, oplossingen & tips

Misschien heb je er nooit aan gedacht dat stress te verminderen is met hulp van Hypnotherapie. Graag leg ik je precies uit wat je kunt verwachten in een hypnotherapiesessie gericht op stressmanagement. Hoe het je geestelijke toestand gezond kan maken en hoe rusteloosheid, gespannenheid, zenuwachtigheid, opgelost kunnen worden. Zelfs slaapproblemen en depressieve gevoelens blijken enorm baat te hebben bij deze aanpak. Deze therapievorm lijkt niet de stessfactoren weg te nemen maar wel het onderliggende probleem op te lossen. En bovendien kun je rust en ontspanning aanleren door zelfhypnose.

“Zen” blijven ten midden van de hectiek van alledag?

Ontdek hoe door therapeutisch innerlijk werk, je het onderbewuste jouw laat helpen bij het oplossen van stressklachten.

Wat doet stress in je systeem?

Allereerst: je systeem heeft 2 mogelijke reacties:

1: in rust: niets doen, oftewel: ontspannen

2: in actie: iets doen, vaak komt het dan neer op: vechten / vluchten / bevriezen.

Als de actie-modus op tijd wordt afgewisseld met een portie ware ontspanning, waardoor de rust ervaren wordt is er niets aan de hand. Het gaat pas mis bij langdurige stress. Als je systeem continu in de ‘flight – fight – freeze houding zit.. is dit schadelijk voor je lichaam.

Zo beïnvloedt stress je lichaam:

  • verhoogde bloeddruk,
  • versnelde maar oppervlakkige ademhaling,
  • verstoorde zuurstofhuishouding,
  • uitputting van reserves (mineralen, vitamines, micronutriënten),
  • hormonale disbalans,
  • verminderde immuniteit, cortisoluitputting.
  • Het gevolg is totale uitputting tot een burnout aan toe.

En zó beïnvloedt stress je geest:

Je bent heel alert, gejaagd, snel geïrriteerd, afgewisseld door moeheid, en periodes van ‘er door heen zitten’. Je kunt last hebben van huilbuien of emotionele schommelingen, dan toch maar weer op je tenen lopen, om dit te overcompenseren; je gaat ook piekeren en alsmaar harder je best doen met gespannenheid tot gevolg. Dit is een voorbeeld van een vicieuze cirkel die doorbroken kan worden in therapie.

Op welke manier helpt hypnose tegen stress?

Door middel van hypnose gaan we samen opzoek naar de oorzaak, die nóg niet bewust ‘in beeld’ is.. maar vanuit je onderbewuste toch zijn greep op je heeft en dus uiteindelijk resulteert in lichamelijke klachten… Maar nu wordt dit proces bewust en kan het zorgen voor dé ommekeer.

Een Hypnotherapeut zal vragen stellen en ontdekken waar deze patronen vandaan komen. En samen met je op zoek gaan welk belemmerend innerlijke beeld dus nog voor stress zorgt. Door heel bewust in een veilige setting een ontspannen toestand op te roepen die ook wel een ‘lichte trance’ wordt genoemd kun je uit je dagelijkse denkhoofd stappen en overschakelen op de kennis van je onderbewuste.

Voordelen van Hypnotherapie voor Stress:

  • verbeterde ontspanning, beter slaappatroon,

  • verhoogde emotionele stabiliteit,

  • effectief oorzaken oplossen zodat rust een feit is,

  • door zelfhypnose aan te leren, zijn er nog meer levensgebieden die mee profiteren; ze zorgen o.a. voor meer zelfvertrouwen.

Waarom de hulp inschakelen van mijn onbewuste?

Naast opgeslagen (onverwerkte) ervaringen uit bijvoorbeeld je jeugd zit je onderbewuste vol met hulpbronnen. Wist je dat je ongeveer 10 procent van je talenten kent? En dat de overige 90 procent dus opgeslagen ligt in het deel van je persoonlijkheid wat hier ‘onbewuste’ wordt genoemd? Tijdens Hypnose en Moderne Hypnotherapie wordt de belemmering van je conditionering opgeheven zodat je vrije toegang hebt om hier met een heel prettig gevoel weer contact mee te maken. Wanneer jij zelf weer toegang hebt tot jouw innerlijke hulpbronnen kun je veel gemakkelijker de nare gevolgen verhelpen en b.v. schokkende ervaringen alsnog een plekje geven.

Kun je stress verminderen met (zelf)hypnose?

Ontspanning en rust kun je leren. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat je dankzij zelfhypnose 8 keer sneller kunt verwerken. Je kunt b.v. ook dankzij hypnose gemakkelijker jouw lichaam verkennen en heel rustig jouw gedragingen onderzoeken en ervaren waar jouw gezonde grenzen liggen. In de sessie maken we gebruik van allerlei hulpmiddelen die samen met de Hypnotische trance benut worden en helpen bij een effectieve oplossing. Hypnose helpt om op een dieper niveau patronen te doorbreken en nieuwe gedachte structuren op te bouwen; waar je achter staat. Die jou persoonlijke ontwikkeling dienen. De verschillende audio oefeningen die je na de sessie toegestuurd krijgt, maken dat je ook thuis leert om met zelfhypnose je stress te verminderen. Middels de ingesproken visualisaties en affirmaties kun je oefenen om helemaal in rust bij jezelf te blijven en het materiaal dieper te integreren.

Hoe ziet een behandeling met Hypnotherapie er uit?

Voordat de eerste hypnosesessie begint, is er een uitgebreid intakegesprek waarin we de basis leggen voor wederzijds vertrouwen. Dit gesprek is cruciaal voor het uitwisselen van informatie en het leggen van de basis voor de therapie. Er is veel ruimte om je verhaal te doen en samen verkennend te werk te gaan. Met inzichten uit NLP en psychotherapeutische technieken ontdek je waar je werkelijk naartoe op weg bent en wat je nòg tegenhoudt. Vervolgens duiken we dieper in je onderbewustzijn, waar antwoorden en inzichten liggen die een nieuwe basis van rust in je dagelijks leven zullen creëren. Een sessie van 1,5 uur bestaat een uur uit de Hypnose oefening.

Wat doet een hypnotherapeut in een consult om ontspanning op te wekken?

In een hypnosesessie helpt de therapeut om de piekergedachten die je ervaart te verminderen. In een veilige omgeving, vaak liggend met gesloten ogen, maak je contact met een rustige ademhaling. De therapeut vertelt een verhaal of visualisatie, waarbij je zelf de beelden laat ontstaan. Dit proces leidt ertoe dat je overschakelt van je analytische linkerhersenhelft naar je intuïtieve rechterhersenhelft. Dus je schakelt heel vanzelf over van je denkhoofd naar je gevoelskant.. Dit bevordert totale ontspanning. Affirmaties, zachte intonatie, directe en indirecte vragen en suggesties, en associaties van dingen waar je van houdt, dragen allemaal bij aan dit helende proces.

Hoe lang duurt een behandeling voor hypnose tegen stress?

Na het intake zouden het drie sessies kunnen zijn of ook zes of soms meerdere. Dit is afhankelijk van de mate van weggestopte delen van jezelf. Is er een heel transformatie proces nodig? Speelt de stress dynamiek in één levensgebied of op meerdere? Of blijkt er b.v. faalangst onder te zitten? Zodra we samen ontdekt hebben wát precies jouw grootste stressfactor is, wat vanuit het onbewuste voor een programmering zorgt waardoor je in een vicieuze cirkel gevangen blijft wordt het helder wát er nodig is.

Plan vrijblijvend een gratis kennismakingsgesprek in.

Conclusie: hypnose helpt tegen stress

Hypnose is een geschikte therapie wanneer de stressfactoren hoog zijn, je draagkracht laag is, en je last krijgt van lichamelijke, emotionele of mentale klachten. Als je voelt dat je het niet langer volhoudt, is het tijd om een geschikte hypnotherapeut te vinden. Stress verminderen met hypnotherapie werkt; het is een rustgevende en effectieve vorm van psychotherapie die ook jou kan helpen wanneer je langdurig stress ervaart. Met hypnose kom je in een aangename staat van ‘trance’, terwijl je de controle behoudt. Voorkom een zenuwinzinking of een burn-out en verbeter je levenskwaliteit aanzienlijk.

Wil je Meer tot Rust Komen?

Ja, ik wil rust

Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en ontdek hoe hypnotherapie jou kan helpen om weer tot rust te komen.

 

Over Sabine Land

Door alle uitdagingen op mijn pad koos ik direct het vakgebied van de psyche te gaan volgen. Nu geniet ik inmiddels 14 jaar van mijn praktijk (sinds 2008). Ik wilde graag gelukkig zijn.

Wat hielp mij?

Zelf-liefde ontwikkelen met behulp van:

 

Gerelateerde artikelen

PDS: Prikkelbare Darm of slechte vertering? Een frisse kijk..

PDS: Prikkelbare Darm of slechte vertering? Een frisse kijk..

PDS en buikklachten, ligt het echt aan je buik? Of zijn er invloeden van buiten af waar je zelf al heel veel mee kunt doen? Ik neem je in dit artikel mee van de invloeden uit deze maatschappij tot in de innerlijke oplossingen, zoals het benutten van de natuur en het doorbreken van stress.. Kortom: een frisse kijk op buikpijn.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin